blog
July 6, 2022

Αποθήκευση ενέργειας μπαταριών ιόντων λιθίου και αναδυόμενοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Η αυξανόμενη ζήτηση για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων λιθίου (BESS) οφείλεται στα οφέλη που παρέχουν στους καταναλωτές, όπως η χρονική μετατόπιση, η βελτιωμένη ποιότητα ισχύος, η καλύτερη χρήση του δικτύου δικτύου και η παροχή ρεύματος έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), το τμήμα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων λιθίου είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα επαναφορτιζόμενων μπαταριών παγκοσμίως και αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της αποθήκευσης ενέργειας στις αγορές σταθερών, μεταφορών και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στα επόμενα 10 χρόνια.1

Τι είναι το BESS?

Το BESS είναι ένα σύστημα επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που αποθηκεύει την ενέργεια που παράγεται από το ηλεκτρικό δίκτυο ή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χρήση αργότερα όταν χρειαστεί. Πολλοί τύποι μπαταριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα BESS, αλλά, μέχρι το τέλος του 2019, περισσότερο από το 90% της μεγάλης κλίμακας χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχεται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.2

Το BESS ιόντων λιθίου χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ηλιακές συστοιχίες και αιολικά πάρκα από οργανισμούς όλων των μεγεθών και τύπων, από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και μεγάλα κέντρα δεδομένων έως τοποθεσίες λιανικής, γραφεία και σχολεία. Οι κατοικίες μπορεί να χρησιμοποιούν ένα BESS για την αποθήκευση ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνται στην οροφή ή εφεδρική ισχύ έκτακτης ανάγκης από το δίκτυο.

Ενώ αυτά τα συστήματα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, μπορούν να παρουσιάσουν σημαντικούς κινδύνους όταν συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα. Η κατοχή ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν προσθέτετε ένα BESS στο ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού ή της επιχείρησής σας.

Τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου

Το BESS που λειτουργεί με ιόντα λιθίου είναι ίσως η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος στον χώρο αποθήκευσης ενέργειας λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, της βελτιωμένης απόδοσης και του κύκλου βαθιάς εκφόρτισης.

Καθώς η τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρύτερα, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου έχει μειωθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανάπτυξη. Η τεχνολογία ιόντων λιθίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση της αγοράς για BESS στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.