blog
July 6, 2022

Μπαταρίες LiFePO4 (LFP): Το μέλλον των Oχημάτων

Μπαταρία LiFePO4

Η έκθεση του τρίτου τριμήνου του 2021 της Tesla ανακοίνωσε τη μετάβαση στις μπαταρίες LiFePO4 ως το νέο πρότυπο στα οχήματά της. Τι ακριβώς είναι όμως οι μπαταρίες LiFePO4;

Εισαγωγή στις μπαταρίες LiFePO4
Μια μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) είναι μια μπαταρία ιόντων λιθίου με ταχύτερους ρυθμούς φόρτισης και εκφόρτισης. Είναι μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία με LiFePO4 ως κάθοδο και ένα ηλεκτρόδιο γραφιτικού άνθρακα με μεταλλική βάση ως άνοδο.

Οι μπαταρίες LiFePO4 έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και χαμηλότερες τάσεις λειτουργίας. Έχουν χαμηλό ρυθμό εκφόρτισης με επίπεδες καμπύλες και είναι πιο ασφαλείς από ιόν λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες είναι επίσης γνωστές ως μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου.

Η εφεύρεση των μπαταριών LiFePO4
Οι μπαταρίες LiFePO4 εφευρέθηκαν από τους John B. Goodenough και Arumugam Manthiram. Ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τα υλικά ανόδου δεν είναι ιδανικά για μπαταρίες ιόντων λιθίου λόγω της τάσης τους για πρώιμο βραχυκύκλωμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υλικά καθόδου είναι καλύτερα σε σύγκριση με τις κάθοδοι μπαταριών ιόντων λιθίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στις παραλλαγές μπαταριών LiFePO4. Ενισχύουν τη σταθερότητα και την αγωγιμότητα και βελτιώνουν μια ποικιλία άλλων πτυχών.

Αυτές τις μέρες, οι μπαταρίες LiFePO4 βρίσκονται παντού και έχουν διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σε σκάφη, ηλιακά συστήματα και οχήματα. Οι μπαταρίες LiFePO4 είναι χωρίς κοβάλτιο και λιγότερο ακριβές από τις περισσότερες εναλλακτικές. Είναι μη τοξικό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.